Épületfelmérés

Nincs alaprajza az épületről? Esetleg már Idejétmúlt? Vagy csak egyszerűen pontatlan?

Egy épület alaprajza a tervezésnél születik: a tervezőasztalon. A kivitelezéskor máshogyan megvalósított módosítások még talán rákerülnek, de utána? Eltellik 2 év, 5 év, 10 év, 20 év.

Új bérlők, itt egy új fal, ott egy új ajtó, felújítás új nyílászárókkal, végtelen  a sor. Egyetlen dolog állandó: a VÁLTOZÁS. 

Ezeket a változásokat az alaprajzoknak követniük kéne, de ez a régebbi technikákkal hosszadalmas, nehézkes, költséges. Majd a következő nagy változtatásnál, addig meg úgysem felejtjük el... 

 

Ismerős? Sokaknak biztosan az. 

A KermannBIM egy újszerű, gyors és hatékony módszert kínál az épületfelmérés területén. Kollégáink az OrthoGraph szoftverének segítségével a helyszínen pontosan fel tudják mérni épületét, és azokat a benne lévő objektumokat, amelyek Önnek fontosak. 

Átalakítana, átépítene, felújítana? A tervezéshez nincs  épület alaprajz, CAD modell? A felmért épület, a benne lévő berendezések a rendszerből tervező szoftverbe importálhatók, így azok áttervezése pontos alapokkal történhet.

 

Bontási tervhez kellene köbméter adat? A felmért adatokból a rendszer kiszámolja. Sem idejét, sem pénzét nem pazaroljuk azzal, hogy a végeredmény szempontjából felesleges adatokat rögzítjük. 

 

Karbantartás tervezéshez, tendereztetéshez volna szükség a felmérésre? Csak a légkondicionálók érdekesek? Akkor azok helyét jelöljük az alaprajzon igénytől függően közelítően, vagy pontosan. 

 

Leltározást is szeretné a BIM rendszeréből egyszerűen megvalósítani? Vonalkódos adatok rögzítésével ez is megoldható, akár rögtön az alaprajz felmérés során. Természetesen utólagosan felmerült igénynél sincs akadálya, hiszen az Orthograph egy rugalmasan, gyorsan módosítható adatbázis is egyben, amely így alkalmas a szükséges információk naprakészen tartására. 

 

A szoftver sokoldalúságának köszönhetően rugalmasan tudunk alkalmazkodni az Ön jelenlegi és jövőbeni igényeihez is. 

 

Pontfelhő kontra OrthoGraph

A kezdeti felmérés egy elengedhetetlen első lépése a munkának, mint egy pillanatképet alkotva az épület jelenlegi állapotáról. Mindemellett ez csak akkor tudja megtartani az értékét, ha a felújítások, átépítések, javítások, bérlőváltások során a karbantartó személyzet és/vagy az alvállalkozók képesek ezt a modellt naprakészen tartani, mindezt azonnal a helyszínen.

Ez az a problémakör, amit a drága, érzékeny és bonyolult pontfelhő technológia nem tud biztosítani.

Nagyon számít, hogy ki tudja elvégezni a munkát. A legtöbb ma elérhető ingatlanfelmérési és változáskövetési megoldás jellemzően nagyon drága, érzékeny eszközöket alkalmaz, és ami még fontosabb, magasan képzett felhasználókat igényel (pl. építészeket, mérnököket) a használatukhoz. Az eredmény természetesen megnövekedett költség és bonyolultság, ami a döntéshozókat visszatartja a digitalizációs útra lépéstől. Az OrthoGraph épp az ellenkező megközelítést teszi lehetővé.

A rendszerünk pontos adatokkal szolgál egyszerű eszközök használatával, amit az általános technikai személyzet is képes kezelni. Minden karbantartási munkafolyamat és épület-intelligencia tárolható és kezelhető központilag, tehát a céget jóval kevésbé befolyásolja a dolgozói fluktuáció, mint egyéb esetekben.

Mi van a pontfelhőkkel? Azok akkor feleslegesek?

Egyáltalán nem. Vannak olyan helyzetek, amikor a lézer szkenneres technológia elengedhetetlen, és leghatékonyabb módja az adatgyűjtésnek. Mi magunk is használunk egy eszközt: az OrthoGraph BLK360 alkalmazást, ami a pontfelhőket szkennelni képes, majd egyből a helyszínen fel is dolgozza azokat. Ebből az igen részletes adathalmazból egyből címkéket, méréseket lehet végezni már akár a helyszínen is.

Mindemellett javasoljuk, hogy ezt a technológiát a helyén kezelve csak a megfelelő feladatokra alkalmazzák.

Olyan helyzetekben, amikor pl. technikailag bonyolult helyzetek merülnek fel, mint gyártósor karbantartás, egy homlokzat felmérése, vagy kivitelezés során amikor még minden cső és kábelcsatorna látható, nincs leburkolva. Ekkor a lézerszkennelés igazi hozzáadott értéket teremt. A szkennelt adat a felhasználóknak azt a szabadságot is megadja, hogy olyan méréseket végezzenek később a helyszínen, amelyeket a mérés pillanatában még nem gondoltak fontosnak, értékesnek.

További információkért látogasson el az OrthoGraph szoftvert bemutató oldalunkra, vagy keresse kollégáinkat!

Visszahívást kérek

Miért a Kermann BIM?

  • magyar tulajdonú cég
  • támogatjuk egy minden igényt kielégítő BIM rendszer kiépítésében
  • a megrendelőnek költséghatékony, de professzionális megoldást kínálunk
  • folyamatos háttértámogatás biztosítunk
  • tapasztalatunk és a folyamatos tanulás garantálja, hogy a megrendelt igényt az optimális munkafolyamatokkal érjük el
  • tervezétől-megvalósításig teljeskörű szolgáltatás csomaggal állunk rendelkezésére

Kapcsolat

KERMANN|BIM
H-1139 Budapest
Röppentyű u. 48.

Kezdőlap